Vattenlösliga kostfibrer – för en bättre hälsa

Fibrer är egentligen en variant av kolhydrater. Dessa kolhydrater förekommer i vegetabiliska livsmedel som till exempel frukt, baljväxter, grönsaker och diverse sädesslag. Fibrerna är uppdelade i lösliga – och vattenlösliga kostfibrer, men det är de vattenlösliga fibrerna som bidrar till bäst hälsoeffekter. Dessvärre innehåller produkter med höga fiberhalter allt för sällan vattenlösliga fibrer utan istället olösliga fibrer som cellulosa och vetekli som inte har liknande hälsoeffekter.

Vattenlösliga flytande kostfibrer har bäst effekt

De olösliga fibrerna absorberar rejäla mängder vatten och följaktligen är det extra angeläget att få i sig stora mängder vätska för att väga upp förlusten. Den egentliga främsta egenskapen vad gäller olösliga kostfibrer är att de fungerar som utfyllnad och medför att det blir fin konsistens på tarminnehållet.

Men den som upplever besvär med magen ska helst inte äta för mycket av de olösliga fibrerna då magen kan uppleva dessa fibrer som oerhört krävande. En kost som innehåller mycket fibrer behöver inte nödvändigtvis vara bra. Dessutom delar även vattenlösliga kostfibrer egenskapen att funka som utfyllnad. Ett rejält intag av vattenlösliga kostfibrer kan dock påverka tarminnehållets konsitens.

Vad som är vanligtvis gällande för fibrer är att de tar sig igenom mag- och tarmkanalen utan att tas upp av kroppen. De är således varken näringsgivande eller energigivande. För att vår matsmältning ska funka på ett optimalt sätt är fibrerna dock betydelsefulla. Tarmarna hålls i trim på ett bra vis då fibrerna får dem att jobba mer.

Vattenlösliga kostfibrer har många egenskaper som har inverkan på hälsan positivt. De kan slöa ner processen gällande kroppens upptag av blodsocker. Det medför att den glykemiska belastningen inte blir lika hög och att en jämnare nivå av blodsockret uppstår. Vattenlösliga kostfibrer hjälper att förebygga sockersjuka då insulinkänsligheten blir bättre. Därutöver sänks blod- och kolesterolnivåerna i blodet.

Det som framförallt kännetecknar vattenlösliga fibrer är att de är gelbildande. Det innebär att ett slags gel bildas när de kommer i förbindelse med vatten som finns i magen. Det innebär att fibrerna ser till att övriga ämnen i magen kapslas in – något som bidrar till en förlängd matsmältning. Det är positivt bland annat på så vis att det sker en långsammare tömning av magsäcken samt att blodsockret stiger i lagom takt.

Övriga fördelar med vattenlösliga kostfibrer är att ett tillräckligt intag kan ge upphov till viktminskning samt vara GI-sänkande.

Vattenlösliga kostfibrer äger en bindande verkan på gallsalter. Dessa salter följer med fibrerna med avföringen. Följaktligen måste levern framställa nya gallsalter, vilket innebär att kroppen då måste bryta ner kolesterol som innehåller gallstenar.

Det innebär att det negativa kolesterolet LDL reduceras. En sådan reduktion innebär i sin tur att risken att råka ut för för hjärt- och kärlsjukdomar samt åderförkalkning reduceras. Det innebär att intag av vattenlösliga kostfibrer har preventiv effekt för den sortens besvär.

Den som vill få i sig just vattenlösliga fibrer ska äta mycket frukt och grönsaker. Det är naturliga fibrer som visserligen finns i diverse kosttillskott som har lanserats. Men faktum är att det blir betydligt dyrare att få i sig de vattenlösliga kostfibrerna den vägen. Det funkar helt utmärkt att exempelvis istället handla en påse med psylliumfrön i vilken välsorterad livsmedelsbutik som helst.