Så använder du en tablettpress

Tabletter är smarta. Tabletterna gör det enklare att äta medicin och kosttillskott. Nu kan du göra egna tabletter med en tablettpress. Du kan till exempel tillverka glukosamintabletter.

tablett

En tablettpress till flera produkter

Du kan tillverka flera sorters tabletter med din tablettpress. Då man är klar med glukosamintabletter så kan man fortsätta med en ny produktion av någon form av vitamintablett eller kanske till och med medicin.

Glukosamintabletter är ett fall för sig. De fungerar mot ledsmärtor genom en process som tar 3 veckor att komma igång. Dina leder håller sig i trim. Har alltid varit ett kosttillskott fram till för några år sedan.

Sedan klassades de som medicin. Man minskade också den rekommenderade dosen till 625 mg två gånger dagligen. Om tabletterna ska fungera måste dosen vara högre.

Den lägre dosen fungerade ett tag sedan var problemen tillbaka igen. Som då skrev ut svindyra receptbelagda tabletter i stället. Glukosamin som pulver och tabletter finns som kosttillskott för djur, den som vill ha 750 mg tabletter köper bara till djur i stället. Så kan det gå.

Maskinen är lätt att använda i alla avseenden och den är enkel att hålla ren. Dels så är det förstås så att man använder en form av släppmedel så att tabletter inte fastnar i stans. Formen är också lika enkel att rengöra.

Du kan pressa i olika volymer

Använd den tablettpress som passar de volymer som du ska göra. filmdragerad tablett
Det tar längre tid att stansa fler tabletter men det behöver inte vara tal om någon evighet.

Tekniken är mycket avancerad. Maskinens stans pressar samman tabletterna. Med formarna kan du förändra utseendet på tabletterna.

Pressen kan tillverka tusentals tabletter i timmen. Du kan köpa tablettpressar via https://www.lfatabletpresses.com/.

Stora maskiner har flera huvuden, 4-8-16 och upp till 32 huvuden är vanligt. Motorn gör att maskinen går fortare.
En högpresterande maskin kan producera upp mot 64 000 tabletter.

Tablettens klibbmedel gör att den håller ihop och släppmedlet gör att den inte fastnar vid tillverkningen. Vissa ingredienser kan stansas till tabletter i sig självt.

Andra ingredienser kan göra att maskinen stoppar upp. Andra ingredienser är det samma sak med. De fyller man kapslar med.

Klibmedel kan vara dextrin. Men mikrokristallinisk cellulosa är det vanligaste. 20 % brukar vara ett bra riktmärke.

Släppmedel, det vanligaste är magnesiumstearat, 1/2 och upp till 1%, i extremfall 2% till mycket klibbiga produkter. allt-fraktfritt.se har allt du behöver.

Pulver är svårast att blanda. Volymen har ingen betydelse du måste använda maskiner ändå. Man kan blanda med sked men det tar längre tid.

Blanda i klibbmedlet första. Sedan mixar du i släppmedlet, blanda i max 5 minuter. Om du blandar för bra blir tabletten skör.

Den färdiga tabletten ska hålla om den tappas i golvet. Prova en hårdhetsmätare om du vill.

Om du använder 32 huvuden så väller det ut tabletter. Då måste du kanske använda flödesmedel. Tillverkningen går snabbare då.

Man kan också blanda in färg och smak-ämnen. Ämnen kan också tillsättas så att tabletten löses fortare i magen.
Du kan stansa vitaminer om du skulle behöva.

Det måste vara rent när man ska göra tabletter

Om tabletterna görs för människor får de inte vara kontaminerade av bakterier. Därför är renlighet viktigt.

Det är viktigt att rengöra tablettpressen både före och efter användning. Du måste försäkra dig om att alla ytor är rena. Då kan din blandning bli skadlig.

Tabletter med känsliga ingredienser måste kontrolleras extra varsamt. Då måste man tänka på kläderna.

Tänk på det här

Om tabletterna faller sönder har du ingen nytta av en tablettpress. Det här kommer att hända om man inte använder sig av smarta medel som ser till att både tablett och maskin skyddas. Vissa klibbmedel innehåller mikrokristallinisk cellulosa och då brukar det gå bra.

Tabletter som har rätt blandning kommer att hålla längre. De håller formen länge. Oftast finns det fler verktyg som du kan köpa till. Då kan du tillverka fler storlekar. Stansen är fullt ställbar.

Använd maskinen rätt för att skydda den. Då kan den användas i många år.