Magnesiumstearat gör att tabletterna lossnar lättare

Tabletter blir klara på nolltid och produktionen kan vara helt fantastiskt att beskåda. Ibland glömmer man bort att det ska finnas släppmedel i tabletter. Om man inte använder det blir tabletterna svåra att ta ur formen.

Ett mycket bra släppmedel är magnesiumstearat och det används flitigt vid produktion av tabletter. Då kan de tryckas ut lättare. De håller formen och kan packas för produktion.

Men vad är egentligen magnesiumstearat som används inom medicinindustrin?

Det är så enkelt som att magnesiumstearat kallas för släppmedel i tabletter. Det är egentligen samma sak som en tvål.

Om du använder Magnesiumstearat får du en blank yta på tabletterna. Normal dosering är 0,5 till 1%, i extremfall 2%. Du kan köra det i max 5 minuter. Vid för lång inblandningstid blir tabletten skör, den släpper inuti också.

Magnesium stearat är vitt och löses inte upp av vatten. Det levereras som ett pulver som du sedan pressar tabletterna av. Ämnena är säkra att använda och används vid medicintillverkning.

Snabb produktion är ett måste

Det ska gå fort idag. Med modern teknik så går det att köra stansar så att de jobbar på utan pauser. Med en automatiserad process kan tabletterna dessutom köras direkt till paketering.

Inga människor behövs längre för tillverkningen och det minskar risken för bakterier. Men även maskiner kan göra fel, då kan man stoppa processen och rätta till det.

En enkel elektrisk tablettpress gör 1000-3000 tabletter i timmen. De maskinerna har ofta en stans. Större modeller har fler stanshuvuden, det finns maskiner som har upp till 32 huvuden. Då väller det ut.

En duktig operatör känner tillverkningen och kan snabbt byta ut de delar som behövs. magnesiumstearat
I varje fall inte då man använder sig av magnesiumstearat som släppmedel.

Tillverkningen måste flyta på. Vissa problem kan dock ta dit att lösa när de dyker upp. Tablettstansen kan skadas.

filmdragerad

För att produktionen ska vara snabb och smidig så måste man alltså se till att dosera klibbmedlet rätt (upp till 20% är vanligt) samt använda 0,5 – 1% släppmedel som förhindrar den här typen av problem.

Allt du behöver för en lyckad produktion finns hos allt-fraktfritt.se.

En välplanerad produktion är viktig

Tabletter kräver en del planering att tillverka. Det gäller särskilt släppmedel i tabletter.

Med bra planering spar man tid och pengar. Det lönar sig alltså att undersöka vilken typ av släppmedel som man bör använda i god tid. Då blir resultatet som du tänkt dig.

Men alla moment är viktiga du får inte slarva.