Det är mycket viktigt att ta bort mossa på tak innan skadan är skedd

Många har mossa på takpannor utan att veta om det. Taket är en mycket viktig del av huset och man kan ju tänka sig att mossa på tak inte borde göra någon större skillnad. Låt inte mossan fastna på taket.

Du kan faktiskt bli sjuk av mossa. Om du har otur så kan mossa leda till mögel.

Därför måste mossan bort. Kanske kan du själv ta bort mossa på tak eller så får du se till att en firma som klarar av detta kommer på besök. Gör det så fort som möjligt.

Behöver du hjälp att ta bort mossa på tak?

Det kan löna sig att anlita någon också. Gillar du inte höjder så kan det vara ett måste att köpa in hjälp.

Mossbekämpning består i regel av Bensaltensid. Du kan använda de medel som fungerar för dig.

Mossan har ingen chans mot Bensaltensid. Många använder högtryckstvätt i arbetet mot mossan. Du behöver inte köpa egna maskiner.

ta

Att ta bort mossa på tak behöver inte vara svårt. Skyddsutrustning och stege för då ofta inhandla själv. Bra skor och något som skyddar händer och ansikte när du jobbar med att få bort mossa på tak är bra att ha. Strunta inte i skyddet för munnen.

Men tänk på det där med tid och pengar för att avgöra om du själv ska ta bort mossan från taket eller om du ska betala för att någon annan gör detta. Gillar du att pyssla så kan du ge dig på det själv.

Taket måste göras rent

Något som är mycket viktigt att komma ihåg är att mossa på takpannor inte är något man tar bort för att sedan glömma allt om. Mossan kan komma tillbaka om den har fått fäste. Det här får vi leva med då vi bor i hus men det betyder inte att du måste acceptera en grön massa över hela ditt tak.

Håll koll på tillväxten av ny mossa. Minst en gång per år gäller.

Gör det en gång på våren och en på sommaren. taktvätt Detta om man använder vanliga rengöringsmedel.

Många gillar effekten av påväxtstopp. Då brukar påväxten hålla sig borta 2-4 år.

När du ändå håller på så kan du se över resten av fastigheten. Byt ut gamla pannor. Ju mer du håller efter huset ju mer bevarar du husets värde.

Slarva inte med underhållet

Ju mer du skjuter på det, ju mer får du jobba sedan. Byt ut det som är trasigt. Det kan bli läckage då. Taket kan falla sönder helt.

Se över taket då och då. Ta in hjälp om du behöver. Du kan eventuellt skicka bilder till en takfirma som kan tala om för dig om du behöver byta ut och renovera eller om det kan förbli som det är.

Ta bort mossa på takpannor på ett säkert och tryggt sätt

Du måste tänka på säkerheten, slarva inte med den. Det kan ta tid att få bort mossa på takpannor. Oftast räcker det med en stege för att ta bort mossa på tak.

Om du behöver kan du anlita någon. Svälj stoltheten helt enkelt.

Ta den tid som du behöver för att förstå hur du kan göra rent på taket utan fara för dig själv och för andra som kanske går förbi där nedanför. Då slipper du obehagliga överraskningar.