Sötningsmedel för att få god söt smak men på något nyttigt vis
Det är många som inte skulle kunna ha i tanke sej livet utan.
Vill man inte gå upp i vikt finns det många olika alternativ att välja mellan idag. Ett populärt ämne är sackarin som man ta med bibehållet gott samvete.
Sackarin är knappast det enda eller bästa alternativet för vanligt vitt socker
Redan på 1800-talet upptäcktes sackarin som sötningsmedel och har seda dess använts att söta kaffe och te. Sackarin har bland annat det egenskapen att den passerar kroppens hela matsmältningssystem utan att tas upp överhuvudtaget.
Det är också därför som sackarinet ofta användas av diabetiker. Sackarinets sötningseffekt på cirka 500 ggr mer är socker, är smått otrolig men tyvärr finns det en bismak av metall som inte uppskattas av alla.
Det finns dock andra alternativ och vill man använda ett bra sötningsmedel som smakar riktigt gott så kan man testa Sukralos som i stort sett är helt fritt från kalorier.
Sukralos ger också cirka 500 ggr sötare effekt och man kan dessutom hetta upp det så det är mycket lämpligt till bakning. Sukralos är framställt av socker.vilket är orsaken till att det smakar socker. Ett annat sötningsmedel är Cyklamat som är betydligt svagare än Sukralos.Cyklamat är ett samlingsnamn för olika salter ! och har cirka 40 gånger mer sötningseffekt än vanligt socker.
Ett mycket känt sötningsmedel är Aspartam som byggs upp av två olika aminosyror, fenylalanin samt asparaganinsyran. När ser en produkt som marknadsförs som “bantningssötmedel” eller sockerfri sötning är det förmodligen Aspartam den innehåller,
Problemen med Aspartam är att smaken är lite kemisk.
Det finns också medel som är naturliga och därför otroligt mycket populära
På senare år så har det förekommit en hel del diskussion om de artificiella sötningsmedlen som aspartam och sackarin och man har varnat för att det kanske inte är så hälsosamt att överdriva användandet av dessa.
Då stevia som också kallas för sötflockel kom ut på marknaden så var det många som blev glada.
En variant av strösötningsmedel är Stevia´s sötströ som används snarligt strösocker fast är betydligt mycket nyttigare. Denna sötning är cirka 18 gånger sötare än med vanligt strösocker.
Problemet med Stevia är att det har en lätt oangenäm bismak av lakrits. Tillverkarna av Stevia försöker ibland att dölja denna smak genom att blanda i annat men oftast med ett dåligt resultat.
Om inte Stevia “faller dig på läppen” kanske du istället ska prova Erytritol ett naturligt sötmedel du annars hittar i äpplen och päron. Du ser ingen skillnad på detta från vanligt socker. Man säger att smaken är näst bäst efter Sukralos.
I vanliga butiker kan det vara omöjligt att hitta både Erytritol och Sukralos men på e-shopparna prisad.se eller allt-fraktfritt.se finns de att beställa.
Du ska stoppa i dig stora mängder av articifiella sötningsmedel för att det ska anses vara farligt.
Om du inte gillar stevia och andra naturliga alternativ så kan du definitivt använda kända preparat som sackarin och sukralos. Det är din egen smakupplevelse som bör avgöra vilken som ska bli din favorit.