Har det inte blivit dags att köpa en tablettpress?

Tabletter är kanske den smartaste uppfinningen på många decennier. Det finns en hel del kosttillskott och mediciner som skulle vara krångliga att få i sig om man inte kunde få dem i tablettform. Nu kan du pressa tabletter hemma med en tablettpress. Det går alldeles utmärkt att tillverka glukosamintabletter.

dragerad

En tablettpress passar till flera produkter

Du kan tillverka flera sorters tabletter med din tablettpress. När dina glukosamintabletter är klara kan du fortsätta med nya sorter.

Glukosamintabletter är en variant i sig. De fungerar utmärkt mot ledsmärtor. De omvandlas till smörjvätska i lederna. Tills helt nyligen var de fortfarande kosttillskott.

Sedan klassades de som medicin. Dessutom minskade man tabletternas styrka. Men den låga dosen gör att tabletterna inte fungerar som de ska.

Det fungerade ett tag sedan var man tillbaka hos läkaren igen. Då fick man dyra tabletter på recept. Man kan ju köpa de starkare tabletterna som är till för djur men det vill man ju inte göra. Lång nästa.

Det som gör det så smidigt att jobba med olika projekt är att man kan använda sig av metoder som gör att det blir lätt att hålla stans och andra delar av maskinen ren. Släppmedlet gör att tabletterna hålls fria från stansen. Men formen på maskinen är också sådan att det är lätt att hålla rent.

Gör olika volymer

Beroende på den tablettpress som används så är det möjligt att anta olika uppdrag och volymen kan vara mer eller mindre stor. piller
Det tar en stund innan det blir klart men det är ingen evighetslång väntan.

Den avancerade tekniken gör att processen tar kortare tid. Tablettpressen pressar ihop en tablett under högt tryck, som en stans. Formarna ger olika utseende.

En elektrisk enhövdad tablettpress brukar producera 1000-3000 tabletter per timme. https://www.lfatabletpresses.com/ säljer flera olika tablettpressar.

Med 32 huvuden kan du göra fler tabletter på kortare tid. Den sammankopplade motorn gör att maskinen fungerar optimalt.
En högpresterande maskin kan producera upp mot 64 000 tabletter.

Tablettens klibbmedel gör att den håller ihop och släppmedlet gör att den inte fastnar vid tillverkningen. Vissa ingredienser kan stansas till tabletter i sig självt.

Andra ingredienser kan göra att maskinen stoppar upp. Andra ämnen, som Saigonkanel, går inte att stansa hur mycket klibbmedel man än blandar in. De lämpar sig bättre till kapslar.

Klibbmedel kan vara en dextrin, akaciagummifiber etc. men det vanligaste medlet är mikrokristallinisk cellulosa. Blanda i ungefär 20 %.

Det finns olika släppmedel men magnesiumstearat brukar användas mest. Surfa in på allt-fraktfritt.se och köp allt du behöver.

Pulver lägger sig oftast överst i blandningen. Du måste använda maskiner oavsett volym. Om man ser vad man gör kan man använda en sked också.

Du börjar med klibbmedlet. Därefter släppmedel, då blandar man bara precis så det blir inblandat, max 5 minuter. Annars kan tabletten bli skör.

Prova en färdig tablett genom att släppa den i golvet. Du kan också köpa en hårdhetsmätare.

Ju fler huvuden du använder desto fler tabletter produceras. Då kan du behöva använda flödesmedel. Om pulvret rinner för sakta kan det behövas.

Man kan också blanda in färg och smak-ämnen. Du kan också tillsätta ämnen för hur snabbt du vill att tabletten ska lösas.
Du kan göra eget godis utan problem.

Det är viktigt att hålla rent

Om du gör kosttillskott är det ju viktigt att de är bakteriefria. Det är därför dem som arbetar med tablettillverkning tänker på renligheten.

Man rengör tablettpressen både efter och inför start. Ytorna kontrolleras noggrant så att man kan säkra sig om att inget från tidigare produktion finns kvar. Då kan det bli en farlig blandning.

När det handlar om tabletter som innehåller hormoner eller andra aktiva ingredienser så krävs en extra hög nivå på hygien. Då ingår bland annat att tänka på kläderna.

Så skyddar du tabletterna

Om du ska använda en tablettpress måste tabletterna hålla. Det är särskilt vanligt om man handskas med maskinen på fel sätt. Om du använder rätt klibbmedel så håller tabletten ihop.

Då håller den länge. De mister inte formen i första taget och är därmed attraktivare att använda. En bra press har olika stansverktyg som kan ha olika form och storlek. Då kan du tillverka fler storlekar. Stansens hårdhet kan också ställas in.

Använd maskinen rätt för att skydda den. Då kan den användas i många år.