Mjölksyrade grönsaker går enkelt att gruppera med tanke på hur enkelt det är att köpa mjölksyra på webben. Anledningen till att så många väljer att syra grönsaker är att detta är gott för våra magar. Med mjölksyra vegan så kan man också kringgå att äta animaliskt och ändå ta del av det som man annars hade fått i mejeriprodukter.
Vad är egentligen mjölksyra och hur framställs den?
Den som undrar “vad är mjölksyra?” kan få intrycket av att detta är en syra som man får från mjölk men så är det inte. Det rör sig om en karboxylsyra som därutöver är mycket beaktansvärd inom biokemi.
Det var den svenske kemisten Carl Wilhelm Scheele som upptäckte syran i sur mjölk år 1780, och i början av 1800-talet så såg Jöns Jacob Berzelius och mjölksyran dessutom uppkom i muskler då de utsattes för stor påfrestning.
Du vet möjligen hur det känns att springa ett långt lopp när musklerna börjar frambringa mjölksyra. Det här är inte behagligt men det är heller inte farligt. Det är L-mjölksyra som uppkommer i våra muskler, och när man anstränger sig hårt så kan det bli så att kroppen inte hinner få bort syran från musklerna vilket leder till större ansamlingar som kan kännas av.
Man kan få L-mjölksyra samt D-mjölksyra genom att låta Lactobacillus bakterier knäcka mjölksocker. Det är just den här bakterien som får mjölk att surna och som har gett syran sitt namn.
Men mjölksyran som finns i mejeriprodukter har ej skapats med surning. Nuförtiden så tillsätter man syran som man har framställt från melass, potatis alternativt majs. Det är därför som syran är en helt och fullt vegansk produkt som också veganer kan nyttja sig av.
Varför använder man sig av tillsatt mjölksyra i mejeriprodukter?
Det kan ju verka lite märkligt att man tillsätter den här syran i mejeriprodukter men faktum är att det är det här som ger oss den fina tjocka konsistensen på produkter såsom filmjölk och yoghurt. Mjölksyran koagulerar kasein proteiner så att man får den fina konsistensen.
Man kan även använda sig av den här syran i syftet att bevara föda (genom att sänka pH så lågt att bakterier ej överlever9 och när det rör sig om ett konserveringsmedel så har det beteckningen E270.
Som behandling efter en lång antibiotika kur
Om man har gått på antibiotika under en längre tid så kan det bildas obalans i kroppen och man kan behöva ladda på med goda bakterier igen. Här är mjölksyran riktigt bra och den finns i hälsoprodukter såsom tabletter med probiotika. Faktum är att man kan säga att probiotika samt mjölksyran är detsamma.
Men man måste ej ta tabletter då man själv kan handla koncentrerad mjölksyra och nyttja denna att syra grönsaker med. Mjölksyrebakterierna som man får i sig är riktigt bra på att bilda en miljö i våra slemhinnor som andra farliga bakterier icke trivs i.
Det har också visat sig att mjölksyrabakterierna kan hjälpa vår kropp att ta upp mer av de vitaminer och mineraler som vi behöver. Ifall man syrar grönsaker så kommer de viktiga bakterierna att finnas kvar. Då man inte värmer upp maten som vid alldaglig tillagning så dödar man inte den viktiga probiotikan.