Vattenlösliga kostfibrer är de bästa fibrerna

Det är mycket som pekar på att det i första hand är de vattenlösliga kostfibrerna som bidrar till bäst hälsoeffekter. De produkter som innehar ett högt innehåll av fibrer består dock sällan vattenlösliga fibrer utan istället olösliga fibrer som cellulosa samt vetekli. Dessa anses inte äga liknande hälsoeffekter.

De gelbildande fibrerna kallas också för vattenlösliga fibrer. När de kommer i kontakt med vätska bildas en gel. När det sker i magen innebär det att fibrerna kapslar in en del av de övriga ämnena i magen, vilket i sin tur bidrar till en förlängd process för matsmältningen som är bra. Gelen gör så att magsäcken töms långsammare samt att blodsockret ökar i lagom takt.

Vattenlösliga flytande kostfibrer har bäst effekt

Dessa vattenlösliga fibrer finns i exempelvis linfrön, frukt, havre, baljväxter, grönsaker och psylliumfrön. Det är värt att notera att människans ursprungliga kost som ju är fri fån spannmål kännetecknas av förhållandevis lite olösliga fibrer och rikligt med vattenlösliga fibrer.

En god kost består av stora mängder fibrer har vi fått veta, men det stämmer inte helt. En kost som innehåller stora mängder fibrer behöver inte nödvändigtvis vara bra. Det finns i själva verket inga uppenbara bevis för att dels fibrer genomgående skulle vara positivt för just magen, eller att de olösliga fibrerna skulle bidra till någonting som de vattenlösliga inte gör. Dock finns det övriga hälsoeffekter som bäst uppnås med vattenlösliga kostfibrer.

Det bästa sättet att få i sig fibrer är av kolhydrater som innehåller fibrer som är naturliga. Helst av allt grönsaker samt frukt som tillhör kategorin av vattenlösliga kostfibrer. Den som nödvändigtvis är tvungen att äta spannmålsfibrer bör i sådana fall inta hela korn, vilket gör en mycket större nytta. Olösliga fibrer förekommer främst i spannmålets cellväggar, men även i strukturer som exempelvis fruktskal.

Att det uppkommit olika bantnings- och träningsmetoder mot bakgrund av vad vi känner till gällande de vattenlösliga kostfibrernas effekter är troligen föga häpnadsväckande. Givetvis har det lanserats flera olika preparat som är baserade på vattenlösliga kostfibrer. Försäljningen av dessa preparat fungerar önskvärt men det är förhållandevis dyrt. Det fungerar minst lika bra att köpa en egen påse med till exempel psylliumfrön i vilken välsorterad livsmedelsbutik som helst – till priset av ca 20 – 30 kr.

Vad gäller för båda sorterna av fibrer är att de förhöjer känslan av mättnad med tanke på deras utfyllande roll. Bägge sorterna kan också förhindra förstoppning, vilket i sig inte är farligt och leder inte till förgiftning som många verkar förmoda.

Vilka unika fördelar äger vattenlösliga kostfibrer då? Vattenlösliga kostfibrer har egenskapen att kunna bromsa upptaget av blodsocker, vilket innebär att den glykemiska belastningen sänks samt att blodsockernivån blir jämnare. Kolesterol samt blodfettsnivåerna sänks i blodet med vattenlösliga kostfibrer. Dessutom förbättras insulinkänsligheten vilket förebygger sockersjuka.

De vattenlösliga fibrerna binder gallsalter som med hjälp av avföringen följer med fibrerna. Levern behöver således tillverka nya gallsalter vilket är bra då kroppen tvingas bryta ner kolesterol. Kolesterolet innehåller nämligen byggstenar för gallsalterna.

Effekten av kroppens process gällande gallsalter är att det negativa kolesterolet som kallas LDL kolesterol sänks. Det innebär att risken att råka ut för åderförkalkning samt hjärt-kärlsjukdomar minskas. Vattenlösliga kostfibrer är ur den synpunkten förebyggande för den typen av åkommor.